0
Регистрация Вход
E-mail: 
Парола: 

Забравена парола Регистрация Влез с Facebook

Сватба: Всички на борда за Италия!

Къде бихте отишли, ако поискате да си организирате романтично пътуване с половинката? Ако ви зададат този въпрос, е много вероятно веднага да възкликнете „Италия!“. Може би защото всички знаят историята за Ромео и Жулиета, която – колкото и да е трагична – е станала нарицателно за безусловна любов. Може да търсим и по-дълбоко корените на тази асоциация. Творбите на ренесансовите италиански творци като Микеланджело, Леонардо да Винчи и Ботичели са в основната на съвременната европейска представа за красота, любов и щастие.

Каквато и да е причината, оказва се, че много двойки избират Италия за дестинация на сватбата си.  Американци, англичани и германци са запазили някои от най-желаните локации за празника си с месеци и дори няколко години напред. Дали този тренд ще достигне и до България и може ли традиционната българска сватба да се вдигне от софрите и да хване полет до Апенините? Според една българка отговорът е „Да“.Чуваме се с Бо Куаини по телефона след няколко предварителни договорки. Непрекъснато е в срещи и инспецкии на италиански локации, тъй като в началото на месец април кипи трескава подготовка за изключително активния сватбен сезон. Бо е създател на BO CREATIONS destination weddings and events и вече има зад гърба си малко повече от 16 години опит в организирането на сватби и събития. Работила е в България, САЩ, Великобритания, Хърватска, но 2020 г. в истински втори дом за нея и нейният бизнес се превръща Италия. Тя организира станалите все по-популярни на Запад  “destination” сватби. Те комбинират в едно сватбените церемония, вечеря и парти, както и незабравимо сватбено пътешествие за младоженците и техните гости.

„Най-стандартното сватбено пътуване може да се организира в три дни. Първият ден е пристигането и настаняването. Това е време за самите младоженци и техните гости да се приспособят и да отпочинат от пътя.“ – започва Бо с деловата част от обяснението. Няма как да не започнем от пътуването, тъй като практиката ѝ показва, че това притеснява много хора.

„Райони като Ломбардия и Емилия-Романа в Северна Италия всъщност имат много добри транспортни връзки с България.“ – успокоява Бо. И наистина – бърза справка с интернет показва, че са достъпни и ниско-бюджетни полети, обичайно чрез летищата в Бергамо и Болоня, които пък са важни транспортни възли до всички най-романтични градове в тази част на страната. Венеция със своите безкрайни канали и лабиринт от малки улички, кокетни малки градове като Верона (с все терасата на Жулиета), или пък спокойните води на езерото Гарда, отразяващи величествените Алпи над тях, се намират само на около два часа път от София.Дългогодишната практика на Бо, показва, че младоженци, избиращи Италия за своята сватбена дестинация често споделят и още една любов - към италианската кухня. Цяла Италия е известна с невероятни вина, а традиционните ястия на страната далеч не се изчерпват с пица и паста. Италианците са майстори на сирена и мезета, изискани ястия с трюфел и „бистека“, на които всяка сватбена трапеза по света би могла да завиди. А едва ли има нещо по-романтично от бутилка хубаво червено вино след края на вълнуващо пътуване.

Когато говорим за кувертите на сватбата си проличава и ползата от това да работиш със сватбен организатор. Бо и екипът на BO CREATIONS destination weddings and events познават до болка всички най-популярни места, техните кухни и особености. Те могат да консултират младоженците като минат заедно през изграждането на сватбен бюджет, обсъдят най-добрите опции за пътуването и престоя, и да организират welcome drink, коктейли, официални вечери и практически всеки етап от събитието.Вторият ден от сватбеното пътешествие е запазен за ритуала. Всъщност – организирането на такъв не се различава много от т.нар. „изнесен ритуал“ в България. Както повечето бъдещи булки и младоженци вече знаят, всяка община би поискала първо да минете през ритуалния дом (не е нужно да е в същия ден като сватбата). Едва след като се подпишете пред държавата, можете да го направите с чиста съвест и пред гостите. Дали този изнесен ритуал ще се случи в хотел в България или в неповторимо красива вила в Италия – няма голямо значение за законността на брака.

„За самата церемония могат да бъдат наети длъжностни лица, но може да се води и от приятел на семейството. На практика няма административни спънки.“ – разказва Бо.
BO CREATIONS destination weddings and events са организирали множество такива в различни части на Италия и идеята за младоженци от чужбина изобщо не е чужда за местните администрации.Стигаме до трънливия въпрос за парите. Като всеки опитен сватбен организатор, преди да ни каже ориентировъчна цена, Бо започва да задава въпроси. „Абсолютно погрешно е да се смята, че сватбата в Италия би излязла толкова скъпо, че само свръхбогати могат да си го позволят“ – категорично заявя тя.

След като прецизираме параметрите –  до 80 души, без излишество и кич в украсата и стандартен 3-дневен престой на езрото Гарда, например, стигаме и до по-точните суми. „Бюджет от 20 до 30 000 евро е реалистичен за организиране на сватба в Италия. Като начало – храната и алкохолът тук изобщо не са по-скъпи от България.“ – отбелязва Бо. Подборът на локация също е много важен. В различни части на Италия наемът обичайно започва от около 2000 евро, което може да звучи евтино и със сигурност не е космически висока цена и за българските младоженци.

„Най-важното обаче е, че тази локация няма да бъде просто градския ресторант за вас самите.“ – завършва разказа си Бо. „Фактът, че сте предприели това пътешествие ще я превърне в най-съкровеното място за вас самите и незабравим спомен за всички гости, които са ви придружили в приключението.“

Повече за работата на Бо и BO CREATIONS destination weddings and events може да научите на www.bocreations.com, Instagram/bocreations и Facebook/BoCreationsOfficial, където ще откриете и галерии с най-различни сватбени тържества от всички държави и градове, в които оперира агенцията. 

За да се свържете с екипа, пишете на InLove@bocreations.com, WhatsApp на 0888 56 98 87 или се обадете на +39 388 629 2885.
Публикувана на: 27/04/2023