0
Регистрация Вход
E-mail: 
Парола: 

Забравена парола Регистрация Влез с Facebook

Как срещнах нещо повече от бижута?"Как срещнах нещо повече от бижута?

Влизам в бижутерския бутик „Renée de Clair“ на ул. Раковски  42.  Вратата зад гърба ми се затваря безшумно и  попадам в друг свят. Мека светлина и тиха музика. Стилни, малки витрини, в които грижливо са подредени бижута от злато и скъпоценни камъни, без да са натрупани. Сякаш всяко от тях е щастливо с мястото си сред другите. Мебелите са виенски, а финото им кадифе те кани  да се настаниш удобно.  За секунда забравям, че искам да купувам. Чувствам се у дома си.

С мека усмивка и топъл глас ме посреща Ренета, главният бижутер и дизайнер на „Renée de Clair“ Бързам да ѝ кажа какво бижу търся, но тя леко накланя глава, усмихва се повторно и ме повежда към удобно кресло. Сядаме една срещу друга. За мое учудване, пред нас все още няма бижута, защото, казва ми тя: „Как ще ви продам бижу или камък, без да съм ви опознала, без да съм усетила емоциите и желанията ви?“ 
Ренета вижда, че съм смутена. Тогава непринудено и приятелски ми обяснява:

„Скъпоценните камъни са нещо много специфично и специално. Всеки от тях има своя история и послание. Бижутата, направени тук – също. Затова, точно като нас самите, те изискват специално отношение.“

Започнахме да си говорим за мен, за вкусовете ми, за повода, за който търся бижу. И докато разказвах, изведнъж насред този стилен, малък свят се почувствах специална и единствена.  Неусетно в непринудения ни приятелски разговор разбрах какво бижу искам. Въпреки, че когато влизах в магазина, още не знаех със сигурност какъв камък търся, както и какво ще отива на мен и любимия ми за този толкова специален за нас ден.  

Лицето на Ренета се озари в усмивка и докато деликатно изваждаше от витрината няколко златни бижута, започна да ми разказва историята на камъка на всяко от тях. Заляха ме спокойствие, сигурност и дори страст.

И както се наслаждавах на всяко едно от връхлетелите ме усещания, до мен долетя кадифеният глас на Ренета. „Ето този диамант, според мен ще ви стои много добре, защото той всеки ден ще ви напомня, че можете да бъдете и бурята в нощта, и силата и опората през деня. Жената събира едновременно в себе си мистерията, фееричността, крехкостта, но и дълбочината, твърдостта и живота на Вселената, и не бива да забравяме това никога, през целия си живот. А камъкът, който избираме сега с вас за вас е символ на сиянието и дълбочината на света, които съчетават по неповторим начин всичко, което ви казаха току що.“

Когато тя спря да говори, изведнъж осъзнах, че заедно с бижутата, получавам и нещо много специално – любов.

Тогава се осмелих да попитам, кога е започнала да се занимава с диаманти.
„Съдба… точната дума е съдба, защото човек върви със своята карма. И понякога се случват неща, които ние не разбираме, но усещаме и търсим в себе си. Винаги от малка съм знаела, че има неща, които ще се случат в живота ми и едно от тях е, че ще отида в Израел и някой ден ще работя с диаманти. Никога не съм знаела как ще стане, защото в семейството ми няма хора, които да се занимават с този бизнес“, но когато се оставим на съдбата, тя чертае и свързва човешките пътища и ето ме днес професионален експерт-оценител на диаманти и гемолог на суровини.

О,  по време на вашето обучение ли сте получили тази философска представа за камъните, която ги поставя извън материалния свят, и с която ме пленихте, докато избирахме с вас бижутата за специалния ми ден?

Ренета започва да се смее: „Искате да кажете дали докато изучавах гемология някой ми е говорил за  нежността, красотата и духовността на камъка?  Никога! Но, пък разбрах, че ако аз гледам на диаманта чувствено, от духовната му страна и търся в него не само финансовата му стойност, а и емоционалната сила, хората, които ще го купят от „Renée de Clair“, ще бъдат щастливи, докато го носят. А това е много важно за мен.“

Сякаш ми говорите за два свята – душевния на вглъбяването и този на  продажбата. Как се пресичат такива светове? 

Тя направи малка пауза, „погали“ ме с очи, и каза:
„Светът има нужда от силата на камъка. И мисля, че хората, които гледат, оценяват, анализират, моделират камъните са много специални, и това е причината по която ние в “Renée de Clair” подбираме хората, с които работим, те трябва да запазят и да доразвият моето лично усещане, за клиента и неговото бижу, те трябва да се стремят, да пазят и да вярват в ценностите като любов и щастие, което е и един от основните гаранти за високото качество на нашите изделия. Тук ние не правим компромиси с трудът и материалите. И все пак всичко това не би имало значение, ако си тръгнете от тук без щастие в сърцето си. Защото„Renée de Clair“ е малка семейна фирма, която ви кани в дома си и иска да ви даде щастие, точно както всеки от нас.

Тръгнах си от бутика на „Renee De Clair“ окрилена, заредена, светеща. Поръчах бижутата, за най-специалния ден в живота си там. Знаех, че усещането за спокойствие, топлина, сигурност, страст, щастие са истински и хармонични и ще бъдат вплетени в бъдещите ми накити. Защото,  диамантите и бижутата на „Renée de Clair“ носят послания за емоционалната свързаност между крехкостта, устойчивостта, чистотата и хармонията. Те могат да станат нещо лично и да ви помогнат да бъдете такива, каквито бихте искали.  

Щастлива съм, че открих бутикът „Renée de Clair“, защото там не съществува нищо друго, освен вие, светът на вашите желания и уникалните камъни или бижута, точно, както, когато сте влюбени. В „Renée de Clair“ получих онова специално докосване във взаимоотношенията, в което почувствах, че заедно с уникалното бижу и камък, ми подариха и част от себе си. "


Една част от бижутата можете да разгледате, както и да поръчате на сайта на магазина. За да посетите бутика на място е нужно да си запишете предвариелно час на посочените телефон и имейл.
Публикувана на: 13/12/2019