0
Регистрация Вход
E-mail: 
Парола: 

Забравена парола Регистрация Влез с Facebook

Какво трябва да знаем за кумуването?

Кумуването е сред основните сватбени традиции. Кумуването е традиция, която и до днес се спазва, макар и със своите осъвременени вариации. Според поверието, кум трябва да бъде кръстникът на младоженеца, или респективно – неговият син. Така, тази тежка и отговорна задача, бива предавана в поколенията, запазвайки сплотеността на семействата.

Днес, кумове обикновено са най-близките приятели на бъдещата двойка.

Те невинаги са вече женено семейство и в много случаи, дори не са партньори в живота. Затова пък други особености, запазени през годините, и до ден-днешен се уважават от кумовете на бъдещите семейства.

кумуване

1.Участват в подготовката на сватбата

В повечето случаи, тежката задача се пада на кумата. Тя помага на булката и нейната майка при избора на булчински рокли. Асеновград е сватбената столица на България и “тройката” – бъдеща булка, нейната майка и кумата на сватбата, са най-често срещата гледка.

Тя помага при организацията на предстоящата сватба, като традицията повелява тя и кума да изберат сватбен воал за булката.

Разбира се, редно е младоженците да помислят сериозно за хитри и закачливи подаръци за кумове, с които да уважат своите на предстоящото сватбено тържество. Много кумуващи двойки избират да направят и подарък към бъдещото семейство, осигурявайки техните покани за сватба.

2.Реч на кума

Задължителната реч на кума е един от ключовите моменти по време на всяка сватба. Тя е акомпанирана от асистенцията на кумата при разчупването на сватбената питка. Счита се и, че кума трябва да поведе “Кумовото хоро”, която задача може да бъде преотстъпена и на кумата (стига да си знаят стъпките J )

кумуване

3.Тортата

Точно така, сватбената торта! Кумoвете имат и ключова роля при цапането с торта, което все повече млади двойки смятат за забавен начин да разчупят обстановката.

4.Ритуали

Кумуващата двойка има активно участие в “краденето” на булката преди церемонията. Кумовете имат важна роля и при сключването на църковния брак. Тогава кумата сменя три пъти халките, а кума – три пъти короните на двамата влюбени.

5.Сватбена фотография

Кумовете са неразделна част от сватбената фотография с бъдещите младоженци. Обикновено булката и нейният бъдещ съпруг имат серия снимки със своята кумуваща двойка, както и отделна серия, със сватбените шаферки.
Публикувана на: 30/10/2019